MODO d.o.o.

Projektiranjem odrediti optimalna akustička svojstva prostora

Akustička kvaliteta prostora u kojem se boravi značajno utječe na čovjeka. Buka okoline, slaba čujnost ili nerazumljivost govora u zatvorenom prostoru, teškoće u koncentraciji odnosno nekvalitetan odmor ili san, neki su od problema s kojima se svakodnevno susrećemo, a svima je osnovni uzrok akustički nekvalitetan prostor.

Akustički kvalitetan prostor pruža dobru čujnost i razumljivost govora ili glazbe, te dobru izolaciju vanjske i unutarnje buke. U takvom prostoru volimo boraviti i osjećamo se ugodno.

Odrediti optimalna akustička svojstva ovisno o namjeni prostora osnovni je cilj projektiranja akustike.

Ovisno o namjeni prostora, te uzevši u obzir arhitektonsko rješenje za uređenje interijera, akustičko projektiranje treba omogućiti postizanje optimalne akustičke kvalitete.

Pri razmatranju akustike određenog prostora, od presudnog značaja su elementi i materijali završne obrade, poput obrade stropa, poda, te bočnih zidova.

MODO pruža usluge akustičkog projektiranja i modeliranja. Za neizgrađene ili završno neuređene objekte projektiranje se vrši na temelju arhitektonskih nacrta odnosno idejnog rješenja za interijer. Za izgrađene objekte i prostore kod kojih je ustanovljen nedostatak akustičke kvalitete, projektira se akustička obrada kojom se želi u što većoj mjeri poboljšati postojeće loše stanje.